Leuk! Na een aantal weken druk bezig te zijn geweest met het lanceren van mijn eigen website www.styledbyjoyce.nl, weer achter het toetsenbord kruipen voor een gastblog over mijn ‘Groene Vingers’ …Of noem het eigenlijk ‘onverwacht groene vingers’! Als er iemand was die zich totaal niet bezig hield met bloemen en planten, dan was ik het wel. Ondanks dat mijn vader mijn hele leven al een volkstuin heeft en mijn moeder vroeger in een groencentrum heeft gewerkt en thuis wél altijd in de weer is met bloemen en planten, dacht ik tot voor kort dat het groene-vinger-gen een generatie had overgeslagen.

Bloemen: daar moest ik helemáál niks van hebben! Als ik een boeket bloemen kocht was het standaard een cadeau voor iemand anders. Mij deed je geen plezier met een boeket bloemen (die je als vrouw bij ongeveer elke gelegenheid krijgt…. *zucht* geef mij maar een doos bonbons!)

Planten, ja die gingen nog wel… bij een ander thuis! In mijn huis was geen groen te vinden! Alleen maar gedoe. Bij mij gaat tóch alles dood! Ik was er totaal niet in geïnteresseerd dus vergat ik ze gewoon water te geven.

Tot Instagram. In bijna alle interieuraccounts zag je bijna altijd wel bloemen en planten in feeds, en ik moet toegeven: het maakte de plaatjes altijd wel áf! Mijn interesse was gewekt. Het begon allemaal toen ik bij Xenos een grote, poederroze, glazen vaas had gekocht. Hartstikke leuk die vaas, maar iets erin zou het helemaal afmaken. Toen ben ik voorzichtig aan de bloemen begonnen. Denk nu niet dat ik gelijk complete boeketten in die vaas zette, dat was nog even 10 stappen te ver. Het begon met enkele grote, lange snijbloemen of (bloesem) takken. Dit vond ik eigenlijk wel heel leuk! De vaas staat altijd op het dressoir in de huiskamer en door wekelijks de inhoud van de vaas te vervangen gaf het ook het dressoir een hele andere sfeer.

Ook kon ik boven verwachting genieten van de bloemen die tot bloei kwamen (zoheee! Ze gaan niet eens dood!) Ook kreeg ik opmerkingen van bezoek, dat ze het zo leuk vonden dat uitgerekend ik, wekelijks verse bloemen in huis had! (ja, ik vind het net zo grappig als jullie!) Complete boeketten zijn nog steeds niet mijn ding. Ik hou er gewoon niet van. Ik kan nu zeker wel van bloemen genieten, maar wat bloemen betreft is het bij mij: Less is more! Enkele lelies of amaryllis in een vaas? Prachtig! Enkele rozen in een leuk klein vaasje? Schattig! Een enkel takje eucalyptus in een minivaasje? Stijvol! Een boeket met lelies, rozen, groen, sprieten en andere toeters en bellen in alle kleuren van de regenboog? Niet voor mij weggelegd. Maar, Een nieuwe bloemenfan is geboren!

Zo Ik heb het toen ook aangedurfd om mijn eerste plantjes te kopen voor in huis: minicactussen

en -vetplantjes (die inmiddels helemaal niet meer zo mini zijn!) Ook won ik via Instagram een cactuskweeksetje. Ik vond het zo ontzettend leuk om daar mee bezig te zijn, dat het me zelf verbaasde. (het zijn inmiddels beroemde modellen op mijn feed @styled_by_joyce en hebben in bijna elke ruimte van het huis gestaan, haha) Ik keek dagelijks naar ze om, om te kijken of ze goed groeiden en of water nodig hadden. Toen was het hek van de dam. Er moesten meer plantjes komen! Ik wilde op die en die en die plek in de huiskamer ook een plant, op de slaapkamer, in de keuken, in de hal, op de zolder… En ik durfde het ook aan om ‘echte’ planten te kopen! (lees: planten die regelmatig water nodig hebben) Een nieuwe traditie was geboren: Elke vrijdagochtend, als zoonlief op de peuterspeelzaal is, ga ik even heerlijk naar de bloemist bij ons op het dorp om verse bloemen te halen en af en toe een leuk plantje te scoren.

De dames van de bloemist kunnen er hartelijk om lachen als ik weer enthousiast vraag hoe de bloemen van ‘deze week’ heten en als ik weer eens om verzorgingstips voor mijn plantjes vraag. Want, tja, ik ben tenslotte een leek! Dus ik volg braaf alle instructies op die ik krijg en tot mijn grote verbazing leven alle plantjes nog en groeien ze als kool! In het kader van: ‘Hoe enthousiast kun je zijn?’ hieronder mijn groene-vingers-succesjes:

- Ik heb al 2 stekjes van mijn ‘moeder-Pilea’ afgesneden. Met succes, want de stek-baby’s groeien als kool

- ‘Moeder-Pilea’ heeft nog 4 stekjes in de groei staan!

- Ik heb maar liefst 14! iniminicactusjes met succes uit het Cactuskweeksetje kunnen later groeien

- Een minicactus, die inmiddels niet zo mini meer is, krijgt zo’n echte ‘cactus-zijtak’

- Alle minicactussen en -vetplantjes zijn 2x zo grootgeworden sinds de aanschaf vorig voorjaar! 4 van de 7 heb ik al moeten verpotten

- De knoppen aan de Magnoliatak die momenteel in de roze vaas staat komen bijna allemaal uit! (schijnt een dingetje te zijn… wist ik niet. Dus een klein beetje trots ben ik wel, haha)

Hieronder een lijst met de planten die ik in huis heb. De nummers corresponderen met de nummers op de foto’s. Tot de volgende blog!

Liefs, Joyce

1. Kentiapalm, Intratuin

2. Chinees Lantaarntje, Plantje.nl

3. Sansevieria Cylindrica, Groencentrum Langelaan

4. Vetplantje, naam is mij onbekend, Groencentrum Langelaan

5. Corokia, Bij Marlies

6. Vetplantje, naam is mij onbekend, Groencentrum Langelaan

7. Crassula Gollum, Groencentrum Langelaan

8. Vetplantje, naam is mij onbekend, Groencentrum Langelaan

9. (mini) Cactussen, Groencentrum Langelaan

10. Pilea Peperomioides, Dille en Kamille

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments