Diy badkamer meubel Ikea hack

Wat leuk dat ik een DIY mag schrijven voor Home of Sha! Ik vroeg haar waar ze een DIY van wilde hebben en ze heeft gekozen voor het badkamermeubel. Natuurlijk deel ik graag deze te gekke DIY!

Ik wilde dolgraag een mooi eiken houten meubel in de badkamer, maar ik vond ze online niet terug. Wel vond ik talloze op maat gemaakte producten voor een prijs van meer dan 1500 euro! Dit vonden wij echt te veel geld dus zijn gaan kijken hoe we zelf een badkamermeubel

konden maken. Dit is gelukt! Lees hieronder hoe.

De uitgangspunten voor dit meubel waren: waskom, niet gecentreerd maar naar de zijkant – geen zichtbare bevestigingen – doorlopende eiken plank (geen verschillende latjes) – smal en ondiep model (kleine badkamer)

Ik ga proberen dit kort uit te leggen in een stappenplan en ik zal hier ook de winkels benoemen die wij gebruikt hebben. Ik zal ook een kostenoverzicht maken voor de totale kosten hiervoor.

Stap 1: afmetingen

Bedenk hoe groot het badkamermeubel moet worden. In ons geval is het badkamer meubel 40 cm diep en 82 cm breed en 60 cm hoog. Eiken planken zijn er meestal in standaard dieptes 20 – 40 – 60 cm dus ik had geluk! Wij hebben gekozen voor een eiken plank met doorlopende lamellen. Zodat je echt eik hebt en geen samengestelde plank.

Wij hebben gekozen voor één lage en één middelhoge lade van ikea. Deze lades worden normaal ingebouwd in een keuken, dus deze hebben standaard maten. Afhankelijk van de lades wordt hier dus eigenlijk de breedte van het meubel bepaald.


Stap 2: frame

De binnenlades hebben dus de breedte van het binnenmeubel bepaald. Het binnenwerk hebben we gemaakt in berken multiplex. Zie ook foto. Om het wat stevigheid te geven hebben we aan de achterkant verstevigingsstroken geplaatst. Het binnenframe werd volledig aan elkaar bevestigd door spijkertjes. Kun je meteen testen of je recht kunt slaan ;)

Stap 3: voorbereiding

Wij hebben gekozen voor een greeploos meubel. Dit betekent dat er in het binnenframe een sparing gemaakt moet worden voor een eiken zichtlat in het midden en bovenaan. Eigenlijk is dit de slag waar de lade tegenaan komt. De voorkant van de lades vallen ten opzichte van het bovenblad gelijk. (zie ook zaaglijst stap 4). De zijwanden zijn dus minder diep als het bovenblad. Je moet hier eigenlijk de dikte van het ladefront bij optellen.

Stap 4: buitenzijde

We gaan nu het frame bekleden met eiken hout. Hieronder vind je de zaaglijst. De onderkant hebben wij niet bekleed omdat hij bij ons niet ver van de grond afhangt. Als je dit wel wilt bekleden houd er dan rekening mee dat het onderste ladefront hier overheen moet vallen. De eiken planken worden dmv houtlijm en duvels aan het frame vast gemaakt. Daarna dien je ze van binnenuit vast te schroeven, dit gebeurd met kleine schroefjes - deze dienen voorgeboord te worden anders splijt het hout. (let op: deze mogen niet te lang zijn, anders komen ze er doorheen).


Zaaglijst:

Bovenblad 82 x 40 cm (1x)

Zijwanden 60 x 38 cm (2x)

Lade fronten 82 x 27 (2x)

Greeplijst 82 x 2 (2x)

Stap 5: lades

De binnenlades kun je in elkaar zetten volgens de beschrijving die bij de lades zit. Het ladefront kan hierop bevestigd worden conform beschrijving van ikea (let wederom op de lengte van schroeven en dit dient voorgeboord te worden!). De bovenzijde van de ladefronten dienen afgeschuind te worden met een hoek van ongeveer 15 graden zodat je dit makkelijk kunt vastpakken. De ladegeleiders dien je goed uit te meten. Op de foto zie je dat mijn vader hier heel erg goed in is ;) Hierna kun je de lades erin klikken.

Stap 6: houtbehandeling

Om het hout niet te laten rotten heb ik het behandeld met een meer componenten olie van Rubio Monocoat. Nadat ik dit heb laten uitdrogen heb ik het nog is 3 x in de kleurloze vernis gezet voor een extra bescherming tegen water.

Stap 7: plaatsing

Achter de bovenste verstevigingsstrook hebben wij nog een vurenlat vastgeschroefd. De schroeven die in de wand bevestigd worden kun je hier doorheen schroeven voor extra stevigheid. De locatie van de waskom kun je zelf bepalen alsook de locatie van de kraan. Voorzie een gat conform de gevraagde afmetingen. En boor deze er in met een klok boor. De waskom die wij hebben gebruikt is van tegeldepot, maar hier kun je perfect een formaat uitzoeken die je zelf wilt. Let wel het is erg belangrijk dat de waskom niet groter is als het bovenblad. De waskom die wij gebruikt hebben heeft een diameter van 38 cm. Nog even aansluiten op de afvoer en klaar is kees.

Ik hoop dat voor het een beetje duidelijk is hoe wij het gedaan hebben. Uiteraard moet je wel enige klus ervaring hebben om dit uit te kunnen voeren. Maar ik geloof best dat als je hier helemaal doorheen bent gekomen je uiteraard wel handig bent…

Oh enne gooi de restjes hout niet weg, hier kun je nog een mooie badplank van maken!

Mocht je vragen hebben je mag me altijd een berichtje sturen via instagram @uniekhuisje dan kan ik proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Kostenoverzicht / winkels

Eiken plank:

www.bouwiedoehetzelf.nl 18 mm x 40 x 360 cm € 144,-

Binnenlades:

IKEA 1 x maximera 80x37 middel 39

IKEA 1 x maximera 80x37 laag €32

Binnenwerk berken multiplex:

Gamma Multiplex berken 122x61 cm 9 mm 2 x €12,99

Olie hout:

www.monocoatwebshop.nl Monocoat rubio oil white 5% €45

Vernis hout:

Gamma Rambo pantser vernis kleurloos 20,29

Schroeven en overig toebehoren schat ik op 13,63 om zo het bedrag mooi af te ronden naar: €320!

Omdat het meubel altijd los staat van de waskom en de kraan heb ik deze niet mee opgenomen in het kostenoverzicht. Ter indicatie de waskom is van Tegeldepot Cipi pop basin 190 en de zwarte kraan is van maxaro wastafelkraan radius zwart eengreeps verhoogd model 225. Daarnaast hebben we ook een ruimtebesparende sifon gebruikt 24 en een zwarte afvoerplug afsluitbaar (maxaro) 48. Totaal kom je voor deze extra accesoires nog op 487. Het meubel kost dus incl alle toebehoren afgerond 800.

Likes

Comments

Sylvia
,
Wat super gaaf dit!!!! We gaan verbouwen. Ik twijfel of ik aan zijkant ga doen. midden lijkt me ook tof. Wat was jou reden voor wasbak zijkant?
Esther,
Wij hebben gekozen voor de wasbak aan de zijkant, omdat er dan aan een kant nog genoeg ruimte was om dingetjes op te zetten.
www.bureauvanliempd.nl
Kimberley @homefreak.nl,
Sowieso een hele mooie badkamer. Ik vind het zelf juist ook breken dat je de wasbak aan de zijkant hebt gezet!
www.homefreak.nl